بتمن علیه سوپرمن

7 اردیبهشت 1400 | 22:26

آن روز که کمیک‌ها پا به عرصه گذاشتند، شاید کمتر کسی فکر می‌کرد که این داستان‌های مصور روزی بسیار مهم و گسترده شوند. اما امروز ردپای این آثار را در فیلم‌ها، انیمیشن‌ها و بازی‌ها به وفور مشاهده می‌نماییم. طبیعتا دنیای بوردگیم‌ها نیز از این قاعده مستثنی نیست و حتی در آن سبکی به همین نام نیز برایش در نظر گرفته شده‌است. پس این مقاله را بخوانید تا ببینید تلاقی این دو جهان چه بازی‌هایی را بوجود آورده‌است.

دنیای کمیک‌ها پر است از داستان‌های پیچیده و کاراکترهای مختلف. خلاقیت در این حوزه حرف اول را می‌زند و آنقدر محبوب گشته که به همین دلایل خیلی‌ها، از نویسنده و کارگردان‌ها گرفته تا طراحان بازی یا برای ایده گرفتن به این حوزه رجوع می‌کنند ویا عینا همان داستان‌ها را موضوع آثار خود قرار می‌دهند.

کمیک از کجا آمده؟

کمیک‌ها قدمتی بیش از صد سال دارند و در اروپا و آمریکا و ژاپن بی وقفه تولید می‌شوند. از اولین کمیک‌ها می‌توان به رودلفه تپفر در 1830 و از معروف‌ترین و قدیمی‌ترین کمیک‌ها می‌توان به ماجراهای تن‌تن و میلو اشاره نمود که از سال 1920 شروع به ارائه شد و در سال‌های اخیر به انیمیشن و فیلم هم راه یافته‌است. در این حد که کارگردان بزرگی چون استیون اسپیلبرگ نیز دست روی یکی از داستان‌های تن‌تن گذاشت و انیمیشنی با این مضمون ساخت. 

اما خیلی‌ها معتقدند که ریشه‌ی کمیک‌ها به زمانی برمی‌گردد که انسان‌ها برای انتقال پیام به یکدیگر از کشیدن تصاویر روی سنگ‌ها و دیوار غارها استفاده می‌کردند. قدمت کمیک‌های ژاپنی هم که با نام مانگا شناخته می‌شوند، به سده‌ی سیزدهم برمیگردد. تقریبا ده سال پس از کمیک‌های آمریکایی، مانگاها نیز از آن‌ها تقلید نمودند اما خیلی زود به سبک منحصر به فرد خود رسیدند. تا آنجا که پس از جنگ جهانی دوم، اوسامو تزوکا نقش مهمی در محبوبیت کمیک‌ها در ژاپن ایفا نمود. مانگا و کمیک ابتدا به صورت داستان‌های ساده با تصویرسازی‌های مختصر و ساده در مجله‌ها و روزنامه‌ها تولید می‌شدند. اما خیلی زود افرادی فهمیدند که این هنر می‌تواند خیلی گسترده‌تر باشد. پس کم کم کتاب‌های جداگانه‌ای با نام کمیک‌بوک با داستان‌های کامل و دنباله‌دار ظهور یافتند. 

واژه‌ی کمیک به معنای فکاهی و طنز است و در ابتدا موضوع کمیک‌ها جنبه‌های طنز در خود داشتند. باک راجرز و تارزان هم از اولین کمیک‌بوک‌های طنزی بودند که به سرعت محبوب گشتند. طنز در کمیک به حدی احترام برانگیز بود که امروزه هم حتی در جدی‌ترین کمیک‌ها می‌توان موضوعات کمدی را مشاهده نمود.
نهایتا کمیک‌ها به حدی مهم شدند که کمپانی‌هایی برای تولید آن‌ها تاسیس شد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به دی‌سی یونیورس و مارول اشاره نمود و شخصی به نام استن‌لی با خلق کاراکترهای بسیار معروف و ماندگار در دنیای مارول، به پدر مارول معروف شد که مرگش هم در همین سال‌های اخیر، دنیا را در یک غم بزرگ فرو برد.

کمیک در دنیای بوردگیم

حضور کمیک در دنیای بوردگیم، به بخش داستان و تم بازی‌ها بازمی‌گردد. این بازی‌ها قالبا داستان‌های کمیک‌ها ویا مانگاهای معروف را با حضور کاراکترهای آن‌ها محور قرار می‌دهند. امروزه بوردگیم‌های زیادی با حال و هوای کمیک‌های معروف مانند بتمن، سوپرمن، آیرونمن و... تا مانگاهای مشهور مانند توکیوغول، ناروتو، دث نت و... طراحی و ارائه شده‌اند که اتفاقا بسیاری از آن‌ها بین گیمرها بسیار محبوب هستند و جوایز زیادی را نیز از آن خود کرده‌اند. از اولین بازی‌های طراحی شده بر اساس کمیک و مانگا اطلاعات زیادی در دست نیست. اما درحال حاضر حدود دوهزار عنوان بازی در این سبک، به صورت بین‌المللی عرضه می‌شوند و هر سال عنوانین زیادی نیز به این لیست بلند بالا اضافه می‌گردد.

برای مثال بازی Marvel Champions: The Card Game که در سال 2019 عرضه شد به ماجراهایی از قهرمان‌های دنیای مارول، با حضور آیرونمن، بلک پنتر، مرد عنکبوتی و کاپیتان مارول می‌پردازد. این بازی به جنگ این قهرمان‌ها با موجودات شرور می‌پردازد و در توضیحش، از بازیکنان خواسته می‌شود که قهرمانان مارول را در وجود خود تجسم کرده و با نقشه‌های شرورانه‌ی دشمنان بجنگند. همچنین قرار است نسخه‌های بعدی این بازی با سناریوها و قهرمانان دیگر منتشر شود.

یا از دیگر بازی‌هایی که از دنیای مارول پا به عرصه گذاشته‌است، می‌توان به Legendary: A Marvel Deck Building Game اشاره نمود. در این بازی هم که در سال 2012 عرضه شد، شخصیت‌هایی چون اسپایدرمن، هالک و ولورین حضور دارند و داستان بازی حول مبارزه‌ی این قهرمان‌ها با یکی از اشرار (ویلین‌ها) به انتخاب خود بازیکنان می‌گردد. 

بازی DC Comics Deck-building Game نیز یک نمونه‌ی دیگر از بازی‌های این سبک است که البته به دنیای دی‌سی یونیورس اختصاص دارد و پای لیگ عدالت آمریکا را به میدان می‌کشد. شخصیت‌های محبوبی چون بتمن، سوپرمن، واندروومن، آکوامن، فلش، سایبرگ و... همگی در این بازی حضور دارند و از سال عرضه این بازی یعنی 2012 تا کنون علاقه‌مندان و گیمرهای زیادی را سرگرم نموده‌است.

سورپرایز برای انیمه‌بازها

در این میان مانگاهای معروف نیز از قافله عقب نمانده‌اند و طراحانی که به این کمیک‌های ژاپنی علاقه دارند، بیکار ننشسته و بازی‌های زیادی را بر اساس آن‌ها طراحی و عرضه نموده‌اند. اکثر این مانگاها، همانند کمیک‌های آمریکایی به انیمیشن تبدیل شده‌اند. اما شاید بتوان گفت در دنیا محبوبیت‌ انیمه‌های ژاپنی از خود مانگا بیشتر است. به همین دلیل هم اکثر بازی‌های معرفی شده بر این اساس بیشتر با انیمه شناخته می‌شود تا مانگا. اما حقیقت این است که این دو حوزه در کشور ژاپن آنقدر به یکدیگر نزدیک هستند که عملا نمی‌توان فرقی جز مدیوم ارائه برایشان قائل شد.

 Attack on Titan: Last Stand و Attack on Titan: Deck Builder نام دو بازی بر اساس مانگا و انیمه‌ی معروف اتک آن تایتان (حمله به تایتان) است. این انیمه به حدی مشهور گشت که حتی بسیاری از افرادی که علاقه‌ای به انیمه‌های ژاپنی ندارند نیز این اثر فوق‌العاده را دیده و رضایت داشته‌اند. Last Stand به صعود و از بین بردن تایتان می‌پردازد و Deck Builder به دفاع از سه دیوار در برابر حمله‌ی تایتان. البته باید اینمه یا مانگای آ ن را دیده ‌باشید تا الان متوجه موضوع شوید، اما اگر ندیده‌اید هم خیالتان راحت. شما با دو بازی سرگرم کننده و البته کمی پیچیده طرف هستید.

مانگا و انیمه‌ی محبوب دث‌نت نیز با یک بازی به نام Death Note: Confrontation Strategy Board Game پا به عرصه‌ی بوردگیم‌ها گذاشته و از استقبال خوبی هم برخوردار شده‌است. یا Tokyo Goul: The Card Game که بر اساس مانگا و انیمه‌ی توکیوغول طراحی شده است را می‌توان سرآمد بازی‌های طراحی شده بر اساس کمیک‌های ژاپن دانست. اما در مورد داستان و سناریوی این بازی‌ها، خیلی نمی‌توان در اینجا توضیحی داد چون اگر آن‌ها را ندیده باشید، خیلی سر در نخواهید آورد. و اگر هم دیده باشید که دیگر نیاز به توضیح نیست و از همان ابتدا می‌دانید با چه بازی‌های جذابی مواجه هستید. البته این به آن معنا نیست که این بازی‌ها به درد کسانی که مانگا یا انیمه‌ی پایه را ندیده باشند، نمی‌خورد. بلکه به تمامی این بازی‌ها در عین وابستگی به یک منبع دیگر، می‌توان به عنوان یک بازی مستقل و عالی نگاه کرد. 

یک دنیا، یک دریا

در هر حال، این دنیا، دنیای بزرگی‌ست. زیرا در حوزه‌های بسیاری، از کتاب‌های مصور گرفته تا انیمیشن، فیلم، سریال و بازی، ریشه دوانده و کافی‌ست که شما فقط به یکی از این عرصه‌ها علاقه داشته باشید تا آن‌ها را بشناسید و با بازی‌های طراحی شده بر اساسشان سرگرم شوید. و البته این نکته را هم به خاطر داشته باشید که این بازی‌ها قرار نیست صرفا به دلیل اینکه بر اساس داستان‌ها یا کاراکترهای محبوب طراحی می‌شوند، جذاب باشند. بلکه بسیاری از آن‌ها به صورت مستقل بازی‌های خوبی محسوب می‌گردند و جوایز زیادی را نیز از آن خود کرده‌اند که ما سعی کردیم در این مقاله به چند مورد از آن‌ها اشاره نماییم.

دیدگاه شما

درحال ثبت اطلاعات....