تاثیر تیپ‌های شخصیتی MBTI بر تجربه‌ی بازی‌های رومیزی – بخش سوم

7 اسفند 1399 | 12:24

در مقاله‌ی قبل به تیپ‌های شخصیتی ENTJ و ENTP پرداختیم و به بردگیم‌هایی که برای افراد با این تیپ‌های شخصیتی مناسب هستند اشاره کردیم. ابتدا اطلاعات کلی در ارتباط با شخصیت این نوع افراد و توانایی و استعداد‌هایشان راعنوان کردیم و در ادامه به نقاط ضعفشان پرداختیم. علاوه بر این، موارد و مکانیزم‌هایی که دوست دارند در بازی‌ها موجود باشند را ذکر کردیم. در این مقاله قصد داریم به دو نوع تیپ شخصیتی دیگر بپردازیم.

در دنیای امروزی، علم روانشناسی آزمون‌های گوناگونی را جهت شناخت شخصیت افراد، طراحی و در اختیار مردم قرار داده است. اما از بین تمام آزمون‌ها، آزمون MBTI در میان مردم نسبت به آزمون‌های دیگر شناخته شده تر است زیرا دقت و همچنین جذابیت این آزمون در توصیف ویژگی و شخصیت‌های انسانی، موجب شده است در مقایسه با تست‌های روانشناسی و شخصیت شناسی دیگر، محبوبیت بیشتری را کسب کند. گیمرها می‌توانند با دادن این تست و با پاسخ دادن به تعدادی سوال، با توجه به تیپ شخصیتیشان، با بردگیم‌هایی که با شخصیتشان سازگاری بیشتری دارند آشنا شوند. تیپ شخصیتی ENFJ و ENFP دو نوع از شانزده نوع تیپ شخصیتی MBTI هستند که در ادامه قصد داریم به نقاط قوت، نقاط ضعف و همچنین بردگیم‌هایی که اشخاص با این تیپ های شخصیتی به آن‌ها علاقه‌مند هستند، اشاره کنیم.

ENFJ (برون‌گرا – شهودی – احساسی – قضاوتی): چرا شخصیت ENFJ ها، شخصیت «قهرمان» است؟

ENFJ ها ۲.۵ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند. شاید به راحتی بتوان گفت ENFJ  ها جزو مهربانترین افراد بوده و اکثر اوقات نیاز و خواسته‌های خود را نادیده گرفته و تنها به فکر احساسات دیگران هستند. آن‌ها به روابط اجتماعیشان ارزش بسیاری داده و به عنوان افرادی دوست داشتنی و مردم دوست شناخته می‌شوند. در برقراری ارتباطات شخصی و جمعی مهارت استثنایی دارند و به راحتی می‌توانند با شخصیت‌های گوناگون گفت و گویی گرم و صمیمی داشته باشند. آن‌ها بسیار پرانرژی بوده و شور و اشتیاق زیادی دارند و دوست دارند به دیگران به طور مداوم انگیزه دهند. ENFJ ها ایده‌ آل ‌گرا بوده و تنها به نقاط مثبت و قوت افراد توجه می‌کنند. 

حال ممکن است به این فکر کنید که اشخاصی که نقاط قوت سایر افراد را می‌بینند، احتمال اینکه به توانایی و قابلیت‌های خود نیز توجه کنند و اعتماد به نفس بالایی داشته باشند زیاد است. اما متاسفانه باید بگویم که اشتباه می‌کنید و اشخاص با این تیپ شخصیتی، گرایش طبیعی برای انتقاد کردن از خودشان دارند. ENFJ ها توانایی نوشتاری و کلامی خوبی داشته و قدرت تخیلشان نیز بالا است. کاریزمای آن‌ها زیاد است و می‌توانند دیگران را به راحتی متقاعد کنند. آن‌ها افرادی منظم، وفادار، هدف‌گرا و کمالگرا هستند. کسانی که این تیپ شخصیتی را دارند، در تصمیم‌گیری‌هایشان بیشتر احساسی عمل می‌کنند و منطقی با موضوع برخورد نمی‌کنند.

نقاط ضعف ENFJ ها چیست؟

جالب است بدانید افراد با تیپ شخصیتی ENFJ، اهل رقابت نیستند و این امر بسیاری از اوقات موجب می‌شود برای سازمان‌هایی که در آن مشغول به کار می‌شوند، مشکل ایجاد کنند. از آنجایی که تصمیم‌گیری‌هایشان را از روی احساسات می‌گیرند، و از آنجایی که به مسائل دید منطقی ندارند، اکثر اوقات با مشکلات بسیاری مواجه می‌شوند. با اینکه کمک به دیگران و همدردی کردن با آن‌ها و یا حتی رسیدگی به مشکلاتشان خیلی خوب است، اما ENFJ ها آنقدر در مشکلات و زندگی دیگران غرق می‌شوند که خود را به کل فراموش کرده و نیازهای خودشان را نادیده می‌گیرند. علاوه براین، در صورتی که در مورد ضعف‌هایشان با خودشان صحبت کنید و از آن‌ها انتقاد کنید، بدانید که بزرگ ترین ظلم را در حق آن‌ها کردید زیرا به قدری حساس هستند که با کوچک ترین حرف، ناراحت و افسرده می شوند. اگر نتوانند به کسی که قولش را داده بودند کمک کنند و یا اگر به هدف‌های مورد نظر خود نرسند، اعتماد به نفسشان بسیار پایین می رود و تا دوباره اعتماد به نفسشان را بدست بیاورند، زمین زیادی می‌برد.

ENFJ ها به چه بردگیم‌هایی بیشتر علاقه دارند؟ گیمرهای ENFJ چه ویژگی‌هایی دارند؟

اگر بخواهیم در رابطه با بازی‌هایی که به آن‌ها علاقه دارند، صحبت کنیم می‌بایست بگویم که ENFJ ها به بازی‌های نقش‌آفرینی (Role-playing games) و همکاری مشترک (Cooperative games) علاقه‌ی زیادی دارند. بردگیم پندمیک(Pandemic)  از آنجایی که یک بازی همکاری مشترک است برای افراد با این تیپ شخصیتی یک بردگیم جذاب خواهد بود. در بازی پندمیک، بازیکنان به یک‌دیگر کمک می‌کنند تا دنیا را نجات دهند. اینکه احساس کنند در یک بازی قابلیت کمک کردن به جهان را دارند و می‌توانند مردم را نجات دهند نیز احساس خوبی به آن‌ها می‌دهد. پندمیک، سری بازی‌های گوناگونی دارد و توسط مت لیکاک (Matt Leacock) طراحی شده است. با اینکه قبل از پندمیک بازی‌های مشارکتی دیگری نیز ساخته شده بودند، هیچ کدام نتوانستند همانند این بازی گیمر‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. بازی پندمیک یک بازی رومیزی تماتیک محسوب می‌شود و تم بازی مربوط به شیوع چهار ویروس خطرناک در دنیا است. بازی رومیزی پندمیک اولین بار در سال ۲۰۰۸ میلادی منتشر شد و پس از آن، نسخه‌های دیگری از این بازی نیز طراحی و تولید شده‌اند. در ادامه قصد دارم در رابطه با بازی اصلی و اولین نسخه‌ی پندمیک با شما صحبت کنم.

این بازی رومیزی، دو تا چهار نفره است و زمان آن حدود چهل و پنج دقیقه به طول می‌انجامد. در بازی پندمیک، چهار ویروس خطرناک به طور همزمان در جهان پخش شده‌اند و بازیکنان، که نقش متخصصان سازمان بهداشت جهانی را بازی می‌کنند، می‌بایست بیماری‌های ناشی از این چهار ویروس را درمان کنند. مأموریت اصلی آن‌ها یافتن درمان این چهار ویروس کشنده است. در ابتدای بازی، با رو شدن تعدادی از کارت‌های واگیر در جریان چیدمان، مکعب‌های مختص بیماری‌های مختلف در چهار رنگ متفاوت بر روی صفحه ی بازی قرار می‌گیرند. سپس، بازیکنان، کارتی با نقش مشخصی را برداشته و شخصیت خود را مشخص می‌کنند. هر کدام از این کارت‌ها قابلیتی خاص دارند و با مشارکت و همکاری با یک‌دیگر، بازیکنان باید سعی کنند بر بیماری‌های موجود غلبه کنند. آن‌ها می‌بایست درطول بازی کارت بکشند و در صورتی که یکی از کارت‌های اپیدمی را بردارند، مکعب‌های بیشتری (که نمایانگر ویروس‌ها هستند) بر روی نقشه قرار می‌گیرند و بیماری رشد خواهد کرد. بر روی صفحه‌ی بازی، کشورها را مشاهده می‌کنیم و هر یک از بازیکنان در نوبتشان می‌توانند کارهای گوناگونی انجام دهند: می‌توانند مراکز آلوده را درمان کنند، میان شهرها و یا کشورها حرکت کرده و جابه جا شوند، پادتن بیابند و یا یک مرکز تحقیقاتی بسازند. همچنین، اگر دو بازیکن بر روی نقشه روی شهری یکسان قرار گرفته باشند، می‌توانند کارت‌های مربوط به آن شهر را با  سایر بازیکنان جا به جا کنند.

بازی دارای یک سیستم هوش مصنوعی است که موجب می‌شود بیماری با کوچک ترین اشتباه از کشوری به کشور دیگر به سرعت انتقال پیدا کند و همه را درگیر خود کند. اگر بازیکنان بتوانند درمان هر چهار ویروس را پیدا کنند، بازی را می‌برند و اگر پس از پیدا کردن درمان، تمام مکعب‌های یک ویروس را از روی صفحه‌ی بازی بردارند، ویروس مربوطه به طور کامل ریشه کن خواهد شد. اما بازیکنان در چند حالت مختلف ممکن است ببازند. به عنوان مثال، اگر تمام مکعب‌های ویروس زرد روی صفحه‌ی بازی باشد و بازیکنان نتوانند مکعب زرد دیگری را روی صفحه قرار دهند، بازی را می‌بازند. اگر ویروس به طور گسترده در کشورها رشد کرده باشد و نشانه‌ی مربوط به نشانگر شیوع (Outbreak track) به آخرین فضای خالی نشانگر برسد، بازیکنان می‌بازند. پس اگر جزو تیپ شخصیتی ENFJ هستید، وقتش رسیده که خودتان را برای نجات جهان و متوقف کردن ویروس‌ها آماده کنید.

ENFJ ها ترجیح می‌دهند بردگیم‌هایی که بازی می‌کنند شرایط برد گوناگونی داشته باشد و بتوانند با استفاده از روش‌های گوناگون بازی را ببرند. اشخاص با این تیپ شخصیتی ترجیح می‌دهند در هر نوبت از بازی، کارهای گوناگونی انجام دهند و از بین گزینه‌های مختلف یکی را انتخاب کنند و به انجام برسانند. به عنوان مثال، بازی اسپلندور (Splendor) را بازیکنان می‌توانند در عرض پنج دقیقه یاد بگیرند زیرا هر یک از بازیکنان در هر دور از بازی، تنها سه کار می‌توانند انجام دهند: سه مهره جواهر از سه رنگ گوناگون و یا دو مهره یک‌رنگ را بردارند، کارتی را خریداری کنند و یا یک کارت را از دسته کارت کشیده یا رزرو کنند. در عوض، در بازی عجایب هفتگانه بازیکنان انتخاب‌های بیشتری داشته و در نوبت خود می‌توانند: سازه مد نظر خود را بسازند، می‌توانند منابع مورد نظرشان را با پرداخت هزینه به بانک تامین کنند، می‌توانند عجایب بسازند، کارت از بازی خارج کنند و سکه دریافت کنند، نشان‌های علمی بدست آورند و ... . بدین ترتیب می‌توانیم نتیجه‌گیری کنیم، بازی عجایب هفتگانه برای ENFJ ها مناسب‌تر خواهد بود. 

علاوه بر بازی‌های همکاری مشترک، این اشخاص به بازی‌های دسته‌ جمعی و بازی‌های دورهمی نیز علاقه دارند. آن‌ها به بازیگری و بازی‌هایی که در آن بازیکنان ارتباط برقرار می‌کنند، صدا در می‌آورند و بازیگری می‌کنند  علاقه‌ی بسیاری داشته و پنهان کاری‌های بازی‌های رقابتی را نیز دوست دارند. به هنر و عناصر بصری و ظاهر محتویات بردگیم‌ها نیز اهمیت بسیاری می‌دهند. اگر در کافه آن‌ها را ملاقات کنید و به بازی که انتخاب کردند توجه کنید، متوجه خواهید شد که روی میزشان اکثر اوقات محتویات یکی از این بازی‌ها چیده شده است: بردگیم‌های خانوادگی، بازی‌های با تم ترس و وحشت (قتل، هیولاهای ترسناک، مرگ و ...)، بردگیم‌های مربوط به فرهنگ و تاریخ (مانند قرون وسطی) ، بردگیم‌های علمی-تخیلی و بازی با تم ماجراجویی. 
بازی‌های مناسب برای بازیکنان با تیپ شخصی ENFJ، بازی پندمیک(Pandemic)، عجایب هفتگانه (7 Wonders)، بازی دهکده (Village)، بازی اربابان واتردیپ (Lords of Waterdeep)، بازی داستان‌های زمان (TIME Stories) و بازی اسپایفال (Spyfall) هستند.

ENFP (برون‌گرا – شهودی – احساسی – ادراکی): چرا شخصیت افراد با تیپ شخصیتی ENFP، شخصیت «پیکارگر» است؟

تصور کنید خبر بدی شنیده‌اید و حوصله و انرژیتان را از دست داده‌اید. تصمیم می‌گیرید جایی بنشینید و کمی راجب اتفاق‌هایی که برایتان افتاده‌اند فکر کنید. روی نیمکت پارکی می‌نشینید و پس از گذشت مدتی، شخصی می‌آید و کنارتان می‌نشیند. این شخص آنقدر معاشرتی، کاریزماتیک و پر از شور و شوق زندگی است که شما از صحبت با او لذت می‌برید. از آنجایی که این فرد بسیار پر انرژی است، شما از او انرژی گرفته و مشکلات خود را به طور کامل فراموش می‌کنید. احتمال اینکه تیپ شخصیتی این فرد، ENFP باشد، زیاد است.ENFP  ها ۸.۱ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند. آن ها افرادی شوخ طبع، خوش برخورد، با انگیزه و مثبت اندیش هستند. به طور کلی، تیپ شخصیتی ENFP به «پیکارگر» معروف است. آن‌ها افرادی شهودی هستند. به بیان دیگر، بیشتر اطلاعات را از طریق حس ششم خود کسب می‌کنند. این بدین معنا نیست که حس ششم قوی دارند بلکه به این معناست که برای دریافت اطلاعات معمولا به حواس پنچگانه‌ی خود تکیه نمی‌کنند. اکثر اوقات آن‌ها به جای اینکه بر آنچه که هست توجه کنند، برآنچه که می‌توانست باشد توجه دارند. علاوه بر این، افراد شهودی افرادی خلاق و خیال پرداز بوده و قادر هستند امکانات تازه و گزینه‌های بدیل که به راحتی قابل درک و رویت نیست را شکار کنند. ENFP ها بسیار کنجکاو هستند و دوست دارند مطالب و مسائل را به طور کامل درک کنند. افراد با این تیپ شخصیتی علاقه دارند به طور مداوم تجربه‌های جدید در زمینه‌های مختلف کسب کنند. آن‌ها بسیار ریسک‌پذیر هستند و دوست دارند به روش‌های خود به کارهایشان بپردازند. قدرت تخیل بسیار بالایی داشته و نوآور هستند.ENFP ها به احساسات و عواطف اهمیت بسیاری داده و با مردم بسیار گرم و صمیمی رفتار می‌کنند. آن‌ها افرادی سازگار و انعطاف‌پذیر هستند و همواره برای تغییر آماده‌اند. ENFP ها اشخاصی مستقل، آینده‌نگر، کمالگرا و مردم‌ دار هستند. با اینکه افرادی اجتماعی محسوب می‌شوند، گاهی اوقات ترجیح می‌دهند تنها باشند و راجب مسائل مختلف فکر کنند.

نقاط ضعف ENFP ها چه مواردی هستند؟

ENFP ها همانند ENTP ها از انجام کارهای تکراری و روزمره خسته و کسل می‌شوند. قدرت تمرکزشان پایین است. اشخاص با این تیپ شخصیتی، بیش از حد معمول به مسائل فکر می‌کنند و ممکن است در رابطه با کوچک ترین موضوع ساعت‌ها بنشینند و فکر و خیال کنند. برای تمام اتفاقات پیرامونشان دنبال دلیل می‌گردند که چرا اینگونه شد و آنگونه نشد. ENFP ها نیز همانند ENFJ ها افرادی حساس بوده و به احساسات دیگران توجه بسیاری دارند. آن‌ها دوست دارند به همه کمک کنند و هنگامی که شخصی از آن‌ها درخواست کمک کند و نتوانند کاری برایشان انجام دهند، استرس می‌گیرند و بیش از اندازه غمگین شده و ممکن است حتی خودشان را سرزنش کنند. اگر کسی ایرادهایشان را بیان کند و یا آن‌ها را تحقیر کند، از آنجایی که به شدت روحیه‌ی حساسی دارند، بیش از حد ناراحت می‌شوند و دیدشان ممکن است نسبت به خودشان تغییر کند. ENFP ها نمی‌توانند با برنامه پیش روند و کارهای خود را با برنامه‌ریزی پیش نمی‌برند.

ENFP ها به چه بازی‌های رومیزی علاقه دارند و بازیکنان با این تیپ شخصیتی، چه خصوصیاتی دارند؟

به نظرتان با این خصوصیات و ویژگی‌هایی هایی که برای ENFP ها گفتیم، چه بازی رومیزی و یا چه بازی‌های رومیزی ممکن است برایشان جذاب باشند؟ اگر خودم بخواهم یک بازی فکری و رومیزی را نام ببرم که به نظرم بسیار ساده بوده و ممکن است برای این تیپ شخصیت مناسب باشد، می‌توانم به بازی ساده اما جذاب دیکسیت (Dixit) اشاره کنم. در این بازی، ENFP ها باید از حس ششم خود استفاده کنند و جمله و یا کلمه‌ی درست را حدس بزنند. بازیکنان باید از خود خلاقیت نشان دهند تا بتوانند به سایر بازیکنان جمله‌ی درست را بگویند و کلمه نباید کاملاً واضح و یا کاملاً مبهم بیان شود. این بازی دارای هشتاد و چهار کارت است و نشانگر‌هایی نیز دارد که بازیکنان در پایان هر دور از بازی جهت رای‌گیری از آن‌ها استفاده می‌کنند. در هر دور از بازی، شخصی به عنوان قصه گو انتخاب می‌شود و کلمه و یا جمله را به گونه‌ای می‌بایست بیان کند که تنها یک نفر و یا تعدادی از بازیکنان بتوانند آن را حدس بزنند. ابتدا شش کارت بین بازیکنان پخش می‌شود. در مرحله‌ی بعد، قصه گو، که بازیکنی است که می‌خواهد در ارتباط با کلمه‌اش توضیح دهد، صحبت کرده و بازیکنان هر کدام از شش کارت در دستشان یکی را انتخاب کرده و روی زمین می‌گذارند. سپس، بازیکنان با نشانگرهایشان به کارت‌ها رای می‌دهند. با توجه به قوانین بازی، بازیکنان امتیاز کسب می‌کنند. شخصی که در انتهای بازی بیشترین امتیاز را کسب کند، برنده خواهد بود.

ENFP ها تمایل زیاد به بازی‌هایی دارند که به دلیل وجود سورپرایز و همچنین عناصر شانس، بازیکنان تنها با استفاده از استراتژی خود قادر به بردن بازی نبوده و می‌بایست انعطاف‌پذیر باشند تا با تغییر دادن تاکتیک‌های بازی خود، بتوانند حریفانشان را شکست دهند. آن‌ها بیشتر جذب بازی‌هایی می‌شوند که طبق قوانین بازی، بازیکنان در هر نوبت،  تعداد محدودی کار بتوانند انجام دهند و بدین ترتیب بتوانند حرکت‌های حریفانشان را راحت تر پیش‌بینی کنند و بازی را ببرند. این دسته از افراد از بازیکنانی که بیش از اندازه برای تصمیم‌گیری در نوبتشان فکر می‌کنند و زمانشان را تلف می‌کنند متنفر بوده و دوست دارند روند بازی به طور نسبتاً سریع پیش رود و تصمیم‌گیری‌ها به موقع و بدون اتلاف وقت صورت گیرند. همان‌طور که قبلا نیز اشاره کردیم، ENFP ها از اینکه در بردگیم عناصر شانس دخیل باشند، لذت برده و بر این باورند که این عناصر موجب می‌شوند بازی جذاب تر و هیجان‌انگیز تر شود.

ENFP ها به بازی‌هایی که قصد دارند به بازیکنان درسی بدهند (به جز اینکه سرگرمشان کنند) علاقه‌مند هستند. از بازی‌های گروهی لذت می‌برند و تمایل دارند بازی‌هایی که این امکان را به آن‌ها می‌دهند تا در حین بازی، بازیگری کنند (مانند بازی پانتومیم) را تجربه کنند. یکی از مکانیزم‌هایی که این افراد به آن علاقه‌مند هستند، مربوط به نقش‌های پنهانی بازیکنان است (Hidden Role). به عبارت دیگر، به هر یک از بازیکنان در ابتدای بازی نقشی داده می‌شود و به روش‌های گوناگون در طول بازی، بازیکنان می‌بایست نقش حریف‌هایشان را حدس بزنند و بازیکنان اکثر اوقات نمی‌دانند به کدام یک از حریفانشان می‌بایست اعتماد کنند و کدام اشخاص دشمنانشان هستند. یکی دیگر از مکانیزم‌هایی که در بازی‌های مورد علاقه‌ی ENFP ها قابل مشاهده است، مکانیزم بلوف زدن (Bluffing) است. در بازی‌هایی که این مکانیزم مورد استفاده قرار می‌گیرد، بازیکن سعی می‌کند با گول زدن و فریب دادن حریف‌هایش برنده‌ی بازی باشد. تم و موضوع بردگیم‌هایی که این اشخاص به آن‌ علاقه دارند عبارتند از: علمی-تخیلی، فانتزی، ماجراجویی، داستان‌های ابرقهرمانان، ترسناک (قتل، ارواح، هیولاها و ...) و بردگیم با موضوعات فرهنگی.

اگر قرار باشد با ENFP ها بردگیمی را برای اولین بار تجربه کنید، چه بردگیم‌هایی برایشان جذاب خواهد بود؟ به نظر من با توجه به خصوصیات اخلاقیشان و با توجه به سبک و مکانیزم بازی‌هایی که به آن‌ها علاقه‌مند هستند، می‌توانید این بردگیم‌ها را به خودشان پیشنهاد دهید تا یکی را انتخاب کنند: بازی دیکسیت(Dixit) ، بازی کدنیمز(Codenames)، بازی کشتی جنگی (Battleship)، بازی فکری کودتا (Coup)، بازی عصر حجر (Stone Age)، بازی اربابان توکیو (King of Tokyo)  و بازی فکری خرابکار (Saboteur).


دیدگاه شما

درحال ثبت اطلاعات....